Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

ajándék

Gyereknap íróinkkal // 3. rész: Nemes Nagy Ágnes, Polcz Alaine, Németh László, Csukás István

2022. 05. 27. 15:00:00
Mindannyiunknak van olyan hely az életében, amely a gyerekkorunkat idézi fel. Olyan meghatározó helyek, ahol a játszótársakkal vagy egyedül hősök, királykisasszonyok, felfedezők vagy akár a legkülönfélébb vadállatok voltunk, és ahol először találkoztunk az élet furcsa, kalandos, olykor megdöbbentő dolgaival. Íróink életében sem volt ez másképp, a Gyereknap íróinkkal sorozat 3. részében Nemes Nagy Ágnes, Polcz Alaine, Németh László és Csukás István gyermekkori helyeit és kalandjait ismerhetik meg.

Gyereknap íróinkkal // 2. rész: Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Szerb Antal

2022. 05. 25. 17:24:57
Gyereknapi sorozatunk folytatódik, ezúttal Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső és Szerb Antal gyermekkorának egy-egy apró részletét osztjuk meg olvasóinkkal.

Gyereknap íróinkkal // 1. rész: Örkény István, József Attila és Csáth Géza

2022. 05. 19. 15:50:37

A közeledő gyereknap alkalmából a magyar irodalom nagyjainak kiskori képei közül válogattunk egy csokorra valót:
sorozatunk első részében Örkény Istvánról, József Attiláról és Csáth Gézáról.

A magyar költészet napja – Költők a PIM-ben: Mirtse Zsuzsa, Babiczky Tibor és Halmi Tibor

2022. 04. 11. 16:00:00

Folytatódik a PIM Bolt költészetnapi interjúsorozata, amelyben a Petőfi Irodalmi Múzeumban dolgozó kortárs költőkkel beszélgettünk. A második részben Mirtse Zsuzsa, Babiczky Tibor és Halmi Tibor válaszolt kérdéseinkre.

A magyar költészet napja – költők a PIM-ben: Wirth Imre és Puskás Dániel

2022. 04. 11. 10:00:00

„Mindig az volt a törekvésem, hogy egy olyan helyet hozzunk létre, ahol az irodalomszerető emberek, az alkotók, a közvetítők és a befogadók egyaránt jól érzik magukat.”
(
E. Csorba Csilla, Itt éltem az életemet, Litera.hu)

Április 11-e József Attila születésnapja és egyben a magyar költészet napja, melyre a PIM Bolt webshopja nem csupán akciókkal készült, hanem egy-egy interjúval a múzeumban dolgozó költőkkel. A Petőfi Irodalmi Múzeum életének szerves része volt és a palota falai között tevékenykedett mindig is számos kortárs író, költő és irodalmár, akár munkatársként is. (Erről bővebben a PIM szakmai blogján olvashatnak majd később). Az interjúsorozat első részében a PIM Médiatárában dolgozó Wirth Imrével és Puskás Dániellel beszélgettünk.

„A név, mely áll e kis papíron” – Írói aláírások

2022. 03. 25. 15:59:12

Az aláírás egyszerre fejezi ki egy kézirat vagy dokumentum hitelességet, kezeskedik tulajdonosa személyazonosságról, de a saját kézjegy megkülönböztető jelleget is kölcsönöz írója stílusának. A szignó misztikus jelenlétet ad a szerző halála után a leveleinek vagy kéziratainak. De mi is adja az írói aláírás titokzatos jelentését, amitől úgy megnő egy dedikált könyv értéke és jelentősége? Mi a szerzők viszonya saját nevükhöz és mitől válik személyisége kifejezőjévé egy író saját kézjegye? Ebben a rövid írásunkban annak eredünk nyomába, hogy saját aláírásuk hogyan foglalkoztatta a szerzőket és hogyan válhat ez jelentőssé az utókor számára.

 

Február 14., nem csak Valentin-nap

2022. 02. 14. 13:00:00

Nemzetközi Könyvajándék Nap,
avagy Ajándékozz egy könyvet! 

Február 14-e nem csak a szerelmesek napja, ekkor tartják a Nemzetközi Könyvajándék Napját is. Célkitűzése, hogy minél több gyerekhez juthasson el a könyvek által az olvasás és a mesehallgatás öröme. Könyvet adni azonban nem csak gyerekeknek és nem csak éppen Valentin-napon érdemes. Az alábbiakban a könyvajándékozás régre nyúló, történelmi hagyományairól olvashattok.

„Nehéz nőnek lenni, de jó nőnek lenni…”  – Nőnapi köszöntő Szabó Magdával

2022. 03. 08. 00:00:00

Nőnap alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeum egy korábbi tárlatát, a Szabó Magda születésének 100. évfordulójára létrehozott Annyi titkom maradt… című kiállítást elevenítettük fel Borbás Andreával és Kiss Borbálával, akik a kiállítás kurátorai voltak, valamint hozzá kapcsolódóan a Tükör és kancsó című kötet összeállítását végezték. A beszélgetés folyamán szó esett az első Szabó Magdával kapcsolatos élményekről, regényeinek karaktereiről, játékosságról, szerepekről és a nőiséghez való viszonyáról.

Az oldal tetejére