Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
4.830 Ft
3.865 Ft
Kedvezmény: 965 Ft 20%
Menny.:db
Gyártó: Petőfi Irodalmi Múzeum
Elérhetőség: Raktáron

Animus Regis
Mátyás király a kortársak szemével

A Petőfi Irodalmi Múzeum kiadásában a Reneszánsz Év – 2008 alkalmából megjelent album.

Nem értékelt

Animus Regis - Mátyás király a kortársak szemével

4.830 Ft
3.865 Ft
Kedvezmény: 965 Ft 20%
Menny.:db
Kívánságlistára teszem

Leírás

Animus Regis
Mátyás király a kortársak szemével

Szerk.: Lenkei Júlia

Petőfi Irodalmi Múzeum
Budapest, 2008

ISBN: 978-963-9401-52-5

 

A Petőfi Irodalmi Múzeum kiadásában a Reneszánsz Év – 2008 alkalmából megjelent album.

Az Animus Regis Hunyadi Mátyás kortársainak szövegein keresztül tár elénk egy képet a köztudatban legélénkebben élő legendás magyar királyról.

Mátyás történelmi megítélése sokféle árnyalatban tűnt fel a különböző korokban: Mátyás az igazságos, Mátyás a zsarnok, Mátyás a törökverő…, melyekhez nagymértékben hozzájárulhattak a korabeli írások.

Az olvasó találkozhat a kötetben Mátyás királlyá koronázásának történeteivel, háborús hőstetteinek leírásával, bölcs mondásaival, vagy éppenséggel a neki szánt tanácsokkal utódnemzést illetően.

 

Paraméterek

oldalszám 199
hosszúság 26,5 cm
szélesség 21,3 cm
súly 1144 g
illusztrált igen

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.

Irodalmi töltet

Galeotto Marzio: Mátyás király találó, bölcs és tréfás mondásairól és cselekedeteiről (részlet)

Egyszer a király lakomáján a vendégek az ételekről beszéltek; egyik ezt dicsérte, a másik azt ócsárolta, s a tápláló szerek dolgában Avicenna és Hippokrates tekintélyére hivatkoztak. Mátyás király megemlítette, hogy a magyaroknál közmondásként járja, hogy "nincs rosszabb a sajtnál." Mikor ezt többen tagadták, mert hisz az ugorka, a kajszibaraczk és több hal tudvalevőleg sokkal rosszabb a sajtnál, a király ezt felelte: "A közmondások mindig igazat mondanak; s nem alap nélkül tartják őket bebizonyított mondásoknak. Ezért van, hogy a bölcselőknél és szónokoknál bizonyító erővel bírnak. Hanem talán ti nem jól fogjátok fel ennek a közmondásnak az értelmét. Mert "nincs rosszabb a sajtnál" azt jelenti, hogy a mikor semmivel sem birunk, rosszabb ez a nincs, azaz mint mikor csak sajtunk van." Sokan csodálkoztak ezen a beszéden, mert kétségtelenül ellentétes fogalmak ezek: "birni" és "semmivel"; mert az első, azaz a "birni", birtokolást, a másik, azaz a "semmi" pedig a birtokolás teljes hiányát jelenti, - azonban előkerültek Ovidius következő sorai: "A tehetséget hajdanta többre becsülték az aranynál, most pedig nagy ostobaságnak tartják, ha valaki semmivel sem bir" s ezen sorok példáján azután valamennyien megértették, hogy az a magyar közmondás ügyesen van mondva."

(Ford.: Császár Mihály)

Az oldal tetejére