Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

| Irodalmi töltet |

Ami az ajándékok mögött van. Üdvözöljük az oldalon, ahol a nálunk kapható tárgyak, kiadványok és más kincsek irodalmi töltetéről olvashat. Azt valljuk, a vásárlás is lehet élmény!


 

Gyereknap íróinkkal // 3. rész: Nemes Nagy Ágnes, Polcz Alaine, Németh László, Csukás István

Gyereknap íróinkkal // 3. rész: Nemes Nagy Ágnes, Polcz Alaine, Németh László, Csukás István

2022. 05. 27. 15:00:00 Cseke Judit
Mindannyiunknak van olyan hely az életében, amely a gyerekkorunkat idézi fel. Olyan meghatározó helyek, ahol a játszótársakkal vagy egyedül hősök, királykisasszonyok, felfedezők vagy akár a legkülönfélébb vadállatok voltunk, és ahol először találkoztunk az élet furcsa, kalandos, olykor megdöbbentő dolgaival. Íróink életében sem volt ez másképp, a Gyereknap íróinkkal sorozat 3. részében Nemes Nagy Ágnes, Polcz Alaine, Németh László és Csukás István gyermekkori helyeit és kalandjait ismerhetik meg.
Gyereknap íróinkkal // 2. rész: Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Szerb Antal

Gyereknap íróinkkal // 2. rész: Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Szerb Antal

2022. 05. 25. 17:24:57 Ferró Csaba
Gyereknapi sorozatunk folytatódik, ezúttal Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső és Szerb Antal gyermekkorának egy-egy apró részletét osztjuk meg olvasóinkkal.
Gyereknap íróinkkal // 1. rész: Örkény István, József Attila és Csáth Géza

Gyereknap íróinkkal // 1. rész: Örkény István, József Attila és Csáth Géza

2022. 05. 19. 15:50:37 Ferró Csaba

A közeledő gyereknap alkalmából a magyar irodalom nagyjainak kiskori képei közül válogattunk egy csokorra valót:
sorozatunk első részében Örkény Istvánról, József Attiláról és Csáth Gézáról.

A magyar költészet napja – Költők a PIM-ben: Mirtse Zsuzsa, Babiczky Tibor és Halmi Tibor

A magyar költészet napja – Költők a PIM-ben: Mirtse Zsuzsa, Babiczky Tibor és Halmi Tibor

2022. 04. 11. 16:00:00 Ferró Csaba

Folytatódik a PIM Bolt költészetnapi interjúsorozata, amelyben a Petőfi Irodalmi Múzeumban dolgozó kortárs költőkkel beszélgettünk. A második részben Mirtse Zsuzsa, Babiczky Tibor és Halmi Tibor válaszolt kérdéseinkre.

A magyar költészet napja – költők a PIM-ben: Wirth Imre és Puskás Dániel

A magyar költészet napja – költők a PIM-ben: Wirth Imre és Puskás Dániel

2022. 04. 11. 10:00:00 Ferró Csaba

„Mindig az volt a törekvésem, hogy egy olyan helyet hozzunk létre, ahol az irodalomszerető emberek, az alkotók, a közvetítők és a befogadók egyaránt jól érzik magukat.”
(
E. Csorba Csilla, Itt éltem az életemet, Litera.hu)

Április 11-e József Attila születésnapja és egyben a magyar költészet napja, melyre a PIM Bolt webshopja nem csupán akciókkal készült, hanem egy-egy interjúval a múzeumban dolgozó költőkkel. A Petőfi Irodalmi Múzeum életének szerves része volt és a palota falai között tevékenykedett mindig is számos kortárs író, költő és irodalmár, akár munkatársként is. (Erről bővebben a PIM szakmai blogján olvashatnak majd később). Az interjúsorozat első részében a PIM Médiatárában dolgozó Wirth Imrével és Puskás Dániellel beszélgettünk.

„A név, mely áll e kis papíron” – Írói aláírások

„A név, mely áll e kis papíron” – Írói aláírások

2022. 03. 25. 15:59:12 Magyary Anna

Az aláírás egyszerre fejezi ki egy kézirat vagy dokumentum hitelességet, kezeskedik tulajdonosa személyazonosságról, de a saját kézjegy megkülönböztető jelleget is kölcsönöz írója stílusának. A szignó misztikus jelenlétet ad a szerző halála után a leveleinek vagy kéziratainak. De mi is adja az írói aláírás titokzatos jelentését, amitől úgy megnő egy dedikált könyv értéke és jelentősége? Mi a szerzők viszonya saját nevükhöz és mitől válik személyisége kifejezőjévé egy író saját kézjegye? Ebben a rövid írásunkban annak eredünk nyomába, hogy saját aláírásuk hogyan foglalkoztatta a szerzőket és hogyan válhat ez jelentőssé az utókor számára.

 

Torkos csütörtök - Fogások irodalmi töltelékkel

Torkos csütörtök - Fogások irodalmi töltelékkel

2022. 02. 21. 14:16:49 Ferró Csaba

A torkos csütörtök, mely hagyománynak gyökerei a középkorra nyúlnak vissza. A farsangi időszak — vízkereszt napjától hamvazószerdáig tart — végét, és a nagyböjt kezdetét jelzi a keresztény hagyománykörben. A más nevein zabáló-, zsíros-, kövér-, illetve tobzódócsütörtök a hamvazószerdát megelőző csütörtököt jelentette. Ezzel kezdődött meg a torkoshét, a báli szezon időszaka (Európában több ország hagyományai között is megtalálható), de Magyarországon egyes tájegységeken és bizonyos korokban a hamvazószerdát követő csütörtökön tartották ezen a néven a böjtöt megszakító, mintegy kármentő lakomát. Manapság a vendéglátóipari szektorban is ez utóbbi dátum terjedt el.

Bár a hagyomány bizonyos részleteit illetően eltérések mutatkoznak, és ez elmondható társadalmi, felekezeti, területi és időbeli szempontok alapján is, ami azonban közös pontnak mondható, hogy minden változatánál kardinális szerepet kap az étkezés, melyben zsíros, gazdag, nehéz hús- és tésztaételek kapják a főszerepet.  

Február 14., nem csak Valentin-nap

Február 14., nem csak Valentin-nap

2022. 02. 14. 13:00:00 Ferró Csaba

Nemzetközi Könyvajándék Nap,
avagy Ajándékozz egy könyvet! 

Február 14-e nem csak a szerelmesek napja, ekkor tartják a Nemzetközi Könyvajándék Napját is. Célkitűzése, hogy minél több gyerekhez juthasson el a könyvek által az olvasás és a mesehallgatás öröme. Könyvet adni azonban nem csak gyerekeknek és nem csak éppen Valentin-napon érdemes. Az alábbiakban a könyvajándékozás régre nyúló, történelmi hagyományairól olvashattok.

„Nehéz nőnek lenni, de jó nőnek lenni…”  – Nőnapi köszöntő Szabó Magdával

„Nehéz nőnek lenni, de jó nőnek lenni…”  – Nőnapi köszöntő Szabó Magdával

2022. 03. 08. 00:00:00 Ferró Csaba

Nőnap alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeum egy korábbi tárlatát, a Szabó Magda születésének 100. évfordulójára létrehozott Annyi titkom maradt… című kiállítást elevenítettük fel Borbás Andreával és Kiss Borbálával, akik a kiállítás kurátorai voltak, valamint hozzá kapcsolódóan a Tükör és kancsó című kötet összeállítását végezték. A beszélgetés folyamán szó esett az első Szabó Magdával kapcsolatos élményekről, regényeinek karaktereiről, játékosságról, szerepekről és a nőiséghez való viszonyáról.

Az oldal tetejére