Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
4.300 Ft
3.440 Ft
Kedvezmény: 860 Ft 20%
Menny.:db
Gyártó: Petőfi Irodalmi Múzeum
Elérhetőség: Raktáron

Csáth Géza személyesen
Alternatív életrajz

A Petőfi Irodalmi Múzeum CSÁTH. A Varázsló halála című kiállításához (2019. 04.- 2020.11.01.) kapcsolódó kiadvány.

A kötet azzal a céllal készült, hogy megmutassa azt a rendkívül komplex és színes belső világot, amely a soktehetségű író-orvos sajátja volt, s ami valójában sokkal több annál a leegyszerűsítő képnél, amit Csáth emlékezete az elmúlt száz évben bármikor magában hordott.

Nem értékelt

Csáth Géza személyesen

4.300 Ft
3.440 Ft
Kedvezmény: 860 Ft 20%
Menny.:db
Kívánságlistára teszem

Leírás

Csáth Géza személyesen
Alternatív életrajz

Molnár Eszter Edina, Sidó Anna
Köszöntő: Háy János beszéde a CSÁTH. A Varázsló halála című kiállítás megnyitóján

Petőfi Irodalmi Múzeum
Budapest, 2021

ISBN: 978 615 5517 60 0

A Petőfi Irodalmi Múzeum CSÁTH. A Varázsló halála című kiállításához (2019. 04.- 2020.11.01.) kapcsolódó kiadvány.

A kötet azzal a céllal készült, hogy megmutassa azt a rendkívül komplex és színes belső világot, amely a soktehetségű író-orvos sajátja volt, s ami valójában sokkal több annál a leegyszerűsítő képnél, amit Csáth emlékezete az elmúlt száz évben bármikor magában hordott. A kísérletező, kevert műfajú könyvben az irodalomtörténet forrásai válnak láthatóvá, amelyen keresztül az olvasó még közelebb kerülhet az író személyéhez, írói, művészi és privát életvilágához. Mindeközben – ezekhez a „tárgyakhoz” kapcsolódóan – a szerzők az ismertetőszövegekben mesélik el Csáth Géza megdöbbentő sorsát. Életműve messze gazdagabb annál, mintsem meghatározható lenne az Egy elmebeteg nő naplójával és a már jól ismert novellákkal, amit a kéziratokhoz és fotókhoz válogatott idézetek is bizonyítanak. 

Paraméterek

Típus album
Író Csáth Géza
oldalszám 156
illusztrált igen
hosszúság 25,5 cm
szélesség 20,5 cm
magasság 2 cm
súly 830 g
Borító keménytábla

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.

Irodalmi töltet

„Mindenki ilyen gyereket akarna. Még a bőre alatt is tehetség volt, vagyis hát leginkább a bőre alatt. Az apa talán vissza is szólt a teremtőnek, hogy még egyet szeretnénk ugyanebből a szériából. De a kis Brenner Józsika nem volt szériatermék. Egyedi volt, s nem lehetett kikeverni hozzá hasonlót, hiába is igyekeztek volna a mindenből terméket gyártó iparbárók. S ez az egyediség nőtt-növekedett, s növekedett benne a tehetség. Hogy hegedűs lesz, mert olyan a hallása, hogy nem csak messziről a harangot, hanem hát a hangok pontos helyét is hallja, de a kreativitás, hogy inkább zenét szeretne írni, elcsábítja a gyakorlástól. DE milyen az a zene, amit szerzőként jegyez? Hát olyan atonális dallamképzést, aszimmetrikus ritmusokat követ, amiről az apa azt mondja, hogy ez pont nem zene. Mert kiről hallott akkor ez az apa a szabadkai utcákon, a kor modernjeiről biztosan nem, talán egy hamisan játszó kisvárosi zenekar interpretációjából ismerte meg a zeneirodalmat, akikről a Muzsikusok című novella szól. Marad a rajzolás, a festés. Festő akartam lenni, írja az önéletrajzában, de látva a furcsa színárnylatokat, a rajztanár – mondjuk úgy – kicikizi az ifjú festőtanoncot. Mert ez a rajztanár sem a századvég modernjein lett iskoláztatva, inkább a klasszicizáló és romantikus nemzeti festészeten."

Háy János beszéde a CSÁTH – A varázsló halála című kiállítás megnyitóján (részlet)

Az oldal tetejére