Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
3.900 Ft
3.120 Ft
Kedvezmény: 780 Ft 20%
Menny.:db
Gyártó: Petőfi Irodalmi Múzeum
Elérhetőség: Raktáron

Egy ember, akit eddig még nem ismertünk III.
A Petőfi Irodalmi Múzeum Jókai-gyűjteményének katalógusa

A jelen katalógusunk, s egyben a sorozat befejező kötete tartalmát Jókai Mór közvetlen környezetéből származó, illetve személyes használati tárgyainak, az írói működésének ötvenedik évfordulójára kapott díszokleveleknek, albumoknak, képzőművészeti alkotásoknak és saját műgyűjteményének - beleértve a teljesség igénye nélkül néhány, nem őt magát ábrázoló fényképfelvételt is - datált, adatolt leírásai alkotják.

Nem értékelt

Egy ember, akit eddig még nem ismertünk III.

3.900 Ft
3.120 Ft
Kedvezmény: 780 Ft 20%
Menny.:db
Kívánságlistára teszem

Leírás

Egy ember, akit eddig még nem ismertünk III.
A Petőfi Irodalmi Múzeum Jókai-gyűjteményének katalógusa

Szerk.: E. Csorba Csilla

Petőfi Irodalmi Múzeum
Budapest, 2018

ISBN: 978 615 5517 39 6

A Petőfi Irodalmi Múzeum egyik alapgyűjteményének, Jókai Mór szellemi és tárgyi hagyaték-együttesének tudományos alaposságú számbavételét és közzétételét másfél évtizede kezdte el az intézmény irodalomtörténész, könyvtáros, művészettörténész csapata. Az erről szóló első kötet Jókai halálának 100. évfordulója alkalmából, 2004-ben jelent meg, benne Parragi Márta a PIM Jókai kézirat-hagyatékát mutatta be, Ladányi József az író képzőművészeti munkásságát, E. Csorba Csilla pedig a róla készült fénykép- és képzőművészeti alkotásokat.

2006-ban jelent meg a Kómár Éva, Németh Zsuzsa, Birck Edit és Mészáros Tibor nevével fémjelzett második kötet, amely az író könyvtárára koncentrált, s már ekkor elindult a harmadik kötet tematikájának kutatása.

A jelen katalógusunk, s egyben a sorozat befejező kötete tartalmát Jókai Mór közvetlen környezetéből származó, illetve személyes használati tárgyainak, az írói működésének ötvenedik évfordulójára kapott díszokleveleknek, albumoknak, képzőművészeti alkotásoknak és saját műgyűjteményének - beleértve a teljesség igénye nélkül néhány, nem őt magát ábrázoló fényképfelvételt is - datált, adatolt leírásai alkotják. Kalla Zsuzsa kétszázhuszonöt relikviát, tárgyat, Benkő Andrea kétszázhuszonegy díszalbumot, üdvözlő okiratot, Kovács Ida hetvenhét, az író jubileumára kapott képzőművészeti alkotást írt le és elemzett, E. Csorba Csilla az író műgyűjteményének harminc tételét, Nyerges Gabriella pedig kilencvenegy fotográfiát, illetve albumot azonosított. A bevezető tanulmányok és katalógus szócikkek között több mint kétszáz kép, reprodukció mutatja be az író egyszerre puritán, mégis fejedelmi lakásainak berendezéseit, a barátok, tisztelők, a „nemzet" által ajándékozott szebbnél szebb tárgyak gazdag választékát.

Paraméterek

Író Jókai Mór
oldalszám 231
hosszúság 30 cm
szélesség 21,3 cm
súly 1213 g

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.

Irodalmi töltet

„Jókai Mór szombaton egy nehéz selyemből horgolt vörös szinü házi föveget kapott ajándékba Kolozsvári Lajos pesti szabómestertől. A föveg különes becse abban áll, hogy a Petőfié volt, melyet egykor neje készített neki menyasszony korában. Egyetlen fia később megszorúlva, eladta azt csekély pénzért, Kolozsvári Lajos pedig harmad kézből megvette magának, mignem most csinos tokban Jókai­nak ajándékozta, a ki rögtön ráismert, miután egy kor sokszor látta a költő fején. Ha egykor Petőfi hátrahagyott apróságai össze lesznek gyűjtve a múzeumban: akkor jelenlegi birtokosa e föveget is az emlékek közé adja."

(Vadnai Károly, Fővárosi hírek című rovatban, Fővárosi Lapok, 1873.01.21., 10. évfolyam,16. szám, 69.)

Az oldal tetejére