Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
2.980 Ft
2.385 Ft
Kedvezmény: 595 Ft 20%
Menny.:db
Gyártó: Petőfi Irodalmi Múzeum
Elérhetőség: Raktáron

Hang-Kép-Írás | Mészöly Miklós

Mészöly Miklós életéről, munkásságáról szóló könyv CD-melléklettel.

Nem értékelt

Hang-Kép-Írás | Mészöly Miklós

2.980 Ft
2.385 Ft
Kedvezmény: 595 Ft 20%
Menny.:db
Kívánságlistára teszem

Leírás

Hang-Kép-Írás | Mészöly Miklós 

Szerk.: Ambrus Lajos, Prágai Tamás

Hangmérnök Tausz Mihály

Napkút Kiadó, Cédrus Művészeti Alapítvány, Petőfi Irodalmi Múzeum
Budapest, 2006

ISBN: 963 8478 08 X
ISSN: 1416-1532  

CD-melléklethez a Petőfi Irodalmi Múzeum Hang- és videotára szolgáltatta az anyagot.

Mészöly Miklós (1921–2001) életművéhez kínál új „érintéseket” ez a kötet.
Nem értelmezi újra a pannon próza klasszikusának munkáit, nem nyújt radikálisan új elemzési szempontokat, de: mélyít és pontosít. Lapjain eddig nem publikált életrajzi dokumentumok, fényképek, levelek, interjúrészletek, kéziratos naplójegyzetek szerepelnek az írói hagyatékból – utóbbiak természetesen az esszé és a filozófia határáról, újabb adalékául annak, hogy Mészöly az életközeli problémák mellett milyen szenvedélyesen és elmélyülten foglalkozott a létezés filozófiai, pszichológiai feltételeivel.

A Kiadó Hang–Kép–Írás című, e kötettel induló sorozatának újítása, hogy a hagyományos szövegközlés mellett hangzóanyagot is közzétesz. A mellékelt CD-lemezen Mészöly Miklós beszél; interjút ad, felolvas, verseit mondja. Azzal a feledhetetlen pontossággal és szikársággal, amely műveit is, lényét is oly markánsan jellemezte.

Paraméterek

Író Mészöly Miklós
oldalszám 130
hosszúság 22,5 cm
szélesség 15,8 cm
súly 434 g
CD melléklet igen

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.

Irodalmi töltet

Polcz Alaine Naplójából (részlet)

Orosziban fullasztó akácfaillat fogad. Szól a csalogány, a sárgarigó, fantasztikusan szép minden. Egy pillanatig rossz, amikor itt maradok egy magányos házban egyedül, de aztán meglátom Miklós karosszékét és alszom az ágyában, és itt van minden, ami volt. Pontosan olyan, de mégis más.
Egy kicsit fájt a magány, egy kicsit fájt a múlt, a ház, a kert, de aztán ez reggelre elmúlt. S akkor azt gondoltam, hogy ma semmit se csinálok - ehelyett szépen, lelkiismeretesen dolgoztam.
Nagyon jó a házban egyedül lenni. Miklós távol van. Az egy külön kategória, hogy az ő emlékeivel foglalkozom. Nincs kedvem főzni. Milyen más volt, hogy naponta háromszor terítettem, uzsonnával, tejszínhabos feketével. Mindig kitalálni, mi legyen a kedvére. És nem örült az ételnek. Mikor meghalt, azt hittem, soha többé nem fogok főzni. Mert nincs miért. Aztán elkezdtem főzni.
Tehát van az a kategória, hogy Miklós, a ház és az emlékek. Van az, ahogy dolgozom vele. A hagyatékkal. Radnóti Zsuzsa is mondta, hogy jó dolgozni az Örkény-hagyatékkal. S aztán van a személyes kapcsolatom vele, ami bonyolult, és nehéz megfogalmazni. Nagyon távol van. És nagyon közel. Bennem. De tudom, hogy ezek az emlékek. Tudom, hogy ez a múlt, hogy ez az ő hatása rám. Miklós, az más.

Az oldal tetejére