Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Iratkozzon fel hírlevelünkre, értesüljön elsőként új kiadványainkról, termékeinkről!
210 Ft
Menny.:db
Gyártó: Petőfi Irodalmi Múzeum
Elérhetőség: Előrendelhető
Nem értékelt

Írók Fiatalon | Márai Sándor

210 Ft
Menny.:db
Kívánságlistára teszem

Leírás

Jegyzetfüzet

Jegyzetfüzet Márai Sándor fiatalkori képmásával.

Paraméterek

Típus jegyzetfüzet, notesz
Író Márai Sándor
méret 14,8x10,5 cm
súly 35 g
anyaga papír
oldal 40

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.

Irodalmi töltet

„Gyermeknek lenni annyi, mint közvetlenül, segédeszközök nélkül tudni valami nagyon lényegeset és félelmeset a világról.” (Márai Sándor)

Márai Sándor gyermekkora

1900. április 11-én született Kassán Grosschmid Géza ügyvéd, (1923-tól szenátor a prágai parlamentben) és Ratkovszky Margit elsőszülött gyermekeként. Családi neve eredetileg Grosschmid. Ősei a korábbi évszázadokban a polgári műveltség és értékrend őrzői, kibontakoztatói. (Ugyanakkor ennek erős ellenpontozását adja az Egy polgár vallomásaiban, ahol "nem polgár" hentes, zenész portréját is feleleveníti.) A Grosschmid házaspárnak (közvetlenül Sándor után) született egy leánygyermeke, de Mencike hamar meghalt, dajkája leejtette. Két fiú és egy lánygyermekük születik még: Gábor, aki az apát követve az ügyvédi pályát választja, Géza, aki Radványi Géza néven válik világhírű rendezővé (Valahol Európában) és Kató. A legidősebb gyermek, Sándor, 1918-ig használja a Grosschmid nevet.

Hattól tíz éves koráig házitanítóhoz jár, betűvetést, a számtan alapelemeit és hazánk földrajzát tanulom tőle. Iskoláit több helyen végzi: 1909-ben a Jászóvári Premontrei Kanonokok Kassai Főgimnáziumába íratják be. Az 1913–14-es tanévben iskolát vált (A családi tanács elhatározta internálásomat; intézetbe adtak Pestre), Budapestre kerül, egy szigorú fegyelméről ismert középiskolába, a Rákócziánumba. Egy évvel később ismét Kassán a premontreieknél tanul, de érettségi bizonyítványt az Eperjesi Királyi Katolikus Főgimnáziumban kap. Ennek az iskolaváltásának az oka sem tudható bizonyosan, valószínűleg a Pesti Hírlap pályázatára Salamon Ákos álnéven beküldött díjnyertes novella (Lucrétia fia) miatt kellett elhagynia az intézményt. A családi legendárium szerint, amikor Márai és testvére, Radványi Géza is a művészi pályát készül választani, apjuk ezt mondta: „Én nem bánom, ha pojácát csináltok magatokból, csak ne az én nevem alatt.” Lehet, hogy ezért is változtatták meg eredeti nevüket a család egy-egy oldalágának nevére?

Márai Sándor teljes életrajza a PIM honlapján elérhető. 

Az oldal tetejére