Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
1.000 Ft
Menny.:db
Gyártó: Petőfi Irodalmi Múzeum
Elérhetőség: Raktáron

Ki vagyok én? Nem mondom meg..."

A Petőfi Irodalmi Múzeum azonos című állandó Petőfi-kiállításának kísérő kiadványa

Füzetünk egyfajta életvonal, a tárlat tematikáját, felépítését követve, a kiállított dokumentumok, képek, tárgyak segítségével mutatja be a költő életútját.

Nem értékelt

Ki vagyok én? Nem mondom meg...

1.000 Ft
Menny.:db
Kívánságlistára teszem

Leírás

Ki vagyok én? Nem mondom meg..."

A Petőfi Irodalmi Múzeum azonos című állandó Petőfi-kiállításának kísérő kiadványa

Szerk.: Kalla Zsuzsa, Adrovitz Anna

Petőfi Irodalmi Múzeum
Budapest, 2012

ISBN: 978 963 9401 85 3

Füzetünk egyfajta életvonal, a tárlat tematikáját, felépítését követve, a kiállított dokumentumok, képek, tárgyak segítségével mutatja be a költő életútját.

Az életpálya izgalmas döntéshelyzeteit, tipikusságát és szabálytalanságait követhetjük nyomon: a szülői ambíciókat és elvárásokat, a kalandos tanulóéveket, a „kóbor” hivatásokat, a kiskatona, a vándorszínész hányattatásait, a házaséletre készülő fiatalember dilemmáit. A kiállítás tengelye Petőfi berobbanása a fővárosi irodalmi életbe: neki sikerül elsőként független írói egzisztenciát teremtenie. Az életművét tudatosan építő alkotót ebben segítette költői imázsa alakításához választott, akkoriban szokatlan eszközkészlete: öltözködése, feltűnő gesztusai, formabontó szerepversei. Az életút fordulópontjain olvashatók Petőfi „kihágáslistái”, azok az állomások, amikor a társadalmi normáktól eltérően, különböző hivatalosságokkal ütközve egyedi, értékcentrikus tettekkel veszi kézbe sorsának irányítását váratlan, tragikusan korai haláláig. Az iskolás korosztály és a felnőtt látogató számára egyaránt ajánlott kiállítás látványos, multimédiás eszközökkel hozza közel a korszak légkörét, szereplőit, a rendkívüli életpálya fontos pillanatainak hangulatát.

Paraméterek

Író Petőfi Sándor
oldalszám 40
hosszúság 30 cm
szélesség 19 cm
magasság 0,5 cm
súly 226 g

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.

Irodalmi töltet

„Nagy Károly kunsági képviselő Petőfi barátunkat legközelebb olly sértéssel illette, melly a lovagiasság szabályai szerint csak fegyveres elégtétellel volt kiegyenlíthető. E szabályokat ismeri a közvélemény, megszentesitette minden mivelt nemzet legjobbjainak aláírása, s hódolni tartozik neki minden, ki a férfi nézve jogot tart s ki előtt az élet nem drágább a becsületnél.

A párbaj szabályai szerint Petőfi minket segédeiül hivott fel, s mi kötelességünkhöz képest felkeresők Nagy Károlyt s felhivók őt fegyveres elégtétel végett.

Ő erre azt válaszolá, hogy olly emberrel, kit ő becstelennek nyilatkoztatott, mint eddig, míg be nem bizonyitja, hogy nem becstelen, víni nem fog.

Az elégtételre felhivást azonban épen e becstelenités tette szükségessé, de Nagy Károly ismételt felszólitásunkra is, sem az általunk megajánlott gondolkodási határidőt el nem fogadta, sem segédeket, kikkel értekezzünk, ki nem nevezett, sőt Perczel Mór rendőrosztályfőnöknél Petőfit, mint életére törekvőt, feljelentette.

Másnap Szeles Lajos úr Pálfi Albertnek nagy társaság előtt mondá: hogy Nagy Károly a párbajt elakarja fogadni, de csak kardra; – mi, mint a párbaj birái, nem engedtük meg a karddal vívást, hanem kivántuk, hogy a sérelem nagyszerűségéhez képest vijjanak pisztollyal, mint a kihívás történt, – a kihivottnak a viadal eszközeit erősíteni igen, de gyöngíteni joga nem lévén. Mellybe, miután a kihivott segéde egyezni nem akart, sőt ez esetben a párbaji biróságról is lemondott, annyival inkább: miután számos társaság előtt nyilatkozott, – ezen nyilatkozatunkkal kénytelenek vagyunk ez ügyet a közvélemény itélete alá bocsátani."

(Jókai Mór és Pálffi Albert tudósítása a meghiúsult párbajról Petőfi Sándor és Nagy Károly között a Március Tizenötödike 99. számában (1848. július 8.))

Az oldal tetejére