Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

könyv

„A név, mely áll e kis papíron” – Írói aláírások

2022. 03. 25. 15:59:12

Az aláírás egyszerre fejezi ki egy kézirat vagy dokumentum hitelességet, kezeskedik tulajdonosa személyazonosságról, de a saját kézjegy megkülönböztető jelleget is kölcsönöz írója stílusának. A szignó misztikus jelenlétet ad a szerző halála után a leveleinek vagy kéziratainak. De mi is adja az írói aláírás titokzatos jelentését, amitől úgy megnő egy dedikált könyv értéke és jelentősége? Mi a szerzők viszonya saját nevükhöz és mitől válik személyisége kifejezőjévé egy író saját kézjegye? Ebben a rövid írásunkban annak eredünk nyomába, hogy saját aláírásuk hogyan foglalkoztatta a szerzőket és hogyan válhat ez jelentőssé az utókor számára.

 

Torkos csütörtök - Fogások irodalmi töltelékkel

2022. 02. 21. 14:16:49

A torkos csütörtök, mely hagyománynak gyökerei a középkorra nyúlnak vissza. A farsangi időszak — vízkereszt napjától hamvazószerdáig tart — végét, és a nagyböjt kezdetét jelzi a keresztény hagyománykörben. A más nevein zabáló-, zsíros-, kövér-, illetve tobzódócsütörtök a hamvazószerdát megelőző csütörtököt jelentette. Ezzel kezdődött meg a torkoshét, a báli szezon időszaka (Európában több ország hagyományai között is megtalálható), de Magyarországon egyes tájegységeken és bizonyos korokban a hamvazószerdát követő csütörtökön tartották ezen a néven a böjtöt megszakító, mintegy kármentő lakomát. Manapság a vendéglátóipari szektorban is ez utóbbi dátum terjedt el.

Bár a hagyomány bizonyos részleteit illetően eltérések mutatkoznak, és ez elmondható társadalmi, felekezeti, területi és időbeli szempontok alapján is, ami azonban közös pontnak mondható, hogy minden változatánál kardinális szerepet kap az étkezés, melyben zsíros, gazdag, nehéz hús- és tésztaételek kapják a főszerepet.  

Február 14., nem csak Valentin-nap

2022. 02. 14. 13:00:00

Nemzetközi Könyvajándék Nap,
avagy Ajándékozz egy könyvet! 

Február 14-e nem csak a szerelmesek napja, ekkor tartják a Nemzetközi Könyvajándék Napját is. Célkitűzése, hogy minél több gyerekhez juthasson el a könyvek által az olvasás és a mesehallgatás öröme. Könyvet adni azonban nem csak gyerekeknek és nem csak éppen Valentin-napon érdemes. Az alábbiakban a könyvajándékozás régre nyúló, történelmi hagyományairól olvashattok.

Az oldal tetejére