Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
2.900 Ft
2.320 Ft
Kedvezmény: 580 Ft 20%
Menny.:db
Gyártó: Petőfi Irodalmi Múzeum
Elérhetőség: Raktáron

„Magukra maradt bútorok”
Í
rók bútorai a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményéből

A kötet a Petőfi Irodalmi Múzeumban 2019. június 22. és 2020. március 1. között megrendezett kiállítás kísérő kiadványa. A kötet fotókkal és idézetekkel kívánja bemutatni azt a miliőt, amelyben íróink, költőink mindennapjaikat eltöltötték, lényegében a művek keletkezésének elsődleges színterei voltak, miközben bepillantást enged a PIM bútor-, illetve fotógyűjteményébe.

Nem értékelt

Magukra maradt bútorok

2.900 Ft
2.320 Ft
Kedvezmény: 580 Ft 20%
Menny.:db
Kívánságlistára teszem

Leírás

„Magukra maradt bútorok”
Írók bútorai a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményéből

Összeállította: Zeke Zsuzsanna

Petőfi Irodalmi Múzeum
Budapest, 2019

ISBN: 978 615 5517 47 1

A kötet a Petőfi Irodalmi Múzeumban 2019. június 22. és 2020. március 1. között megrendezett kiállítás kísérő kiadványa.
Milyen bútorokat őriz a Petőfi Irodalmi Múzeum? Válhat-e relikviává egy használati tárgy? Mit árul el a bútor az író személyéről? Többet ér egy karosszék, ha valaha ült benne József Attila? Mit ad hozzá egy íróasztal a szépirodalmi művekhez? A kötet fotókkal és idézetekkel kívánja bemutatni azt a miliőt, amelyben íróink, költőink mindennapjaikat eltöltötték, lényegében a művek keletkezésének elsődleges színterei voltak, miközben bepillantást enged a PIM bútor-, illetve fotógyűjteményébe. A bútorok életrajzokat hívnak elő, kérdéseket vetnek fel, szövegeket mozgatnak, megidézik hajdani tulajdonosuk személyét. Minden egyes karcolás, sérülés, a használat nyoma emlékeket ébreszt, történeteket rajzol maga köré. A tárgy tovább él, és velük együtt minden egyes íróasztalon megőrzött tintafoltban, repedésben, a székek karfájának kopásán, a fotelek süppedéseiben ott vannak egykori használóik: maguk az írók is.

 

Paraméterek

Típus album
oldalszám 132
hosszúság 25 cm
szélesség 20 cm
magasság 1 cm
súly 561 g

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.

Irodalmi töltet

„Magukra maradt bútorok"

A PIM kiállításának ismertetője és képei itt

Várady Szabolcs megnyitó beszéde itt olvasható

Mándy Iván: Magukra maradtak (részlet)

Az üvegfal mögött senki. A háziak égve hagyták a villanyt, és elmentek.

A szoba várja őket. A háziakat és a vendégeket. Hiszen társaság érkezik. Egy olyan vidám kompánia.

A bútorok derűs várakozása. Az öreg falióra. Vidéki körorvos, aki úgy lóg a falon, és mindig késik, és mindig három percet. Az ebédlőasztal, a magas támlájú, lapos fenekű székek, a parányi puffok a sarkokban. A kissé homályos tükör abban a megbízható, barna keretben. Majd csak felmerül benne egy arc. Egy nő, ahogy úgy elmenőben megigazítja a haját. Egy férfi végigsimít a bajuszán. Vagy csak éppen megáll előtte, és belenéz.

Mind várnak valamire.

Az oldal tetejére