Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
1.800 Ft
1.440 Ft
Kedvezmény: 360 Ft 20%
Menny.:db
Gyártó: Petőfi Irodalmi Múzeum
Elérhetőség: Raktáron

,,Melyik talál?"
Arany János életében készült képmásai

Kaszap-Asztalos Emese irodalomtörténész és Sidó Anna művészettörténész könyvtárnyi irodalmat, magán- és közgyűjteményeket átfésülve számos eddig ismeretlen, meglepetést okozó képre, s az azok datálásához szükséges forrásokra lelve egy olyan teljesebb képkorpuszt tesz az érdeklődők elé, amely új ajtót nyithat az intermediális kutatások felé.

Nem értékelt

,,Melyik talál?"

1.800 Ft
1.440 Ft
Kedvezmény: 360 Ft 20%
Menny.:db
Kívánságlistára teszem

Leírás

,,Melyik talál?"
Arany János életében készült képmásai

Szerk.: Kaszap-Asztalos Emese, Sidó Anna

Petőfi Irodalmi Múzeum
Budapest, 2018

ISBN: 978 615 5517 25 9

Arany János 1853-ban, 46 éves korában „kócos szürke hajjal, sárgásbarna arccal, kalmuk szemekkel, tömpe orral, semmitmondó fizimiskával” – mutatja be önmagát Szemere Miklósnak. Vajon milyennek látta őt az első profilkép alkotója, Petőfi Sándor, s mennyiben alakult az arckép az utolsó reprezentatív festményig, Barabás Miklós alkotásáig? Kaszap-Asztalos Emese irodalomtörténész és Sidó Anna művészettörténész könyvtárnyi irodalmat, magán- és közgyűjteményeket átfésülve számos eddig ismeretlen, meglepetést okozó képre, s az azok datálásához szükséges forrásokra lelve egy olyan teljesebb képkorpuszt tesz az érdeklődők elé, amely új ajtót nyithat az intermediális kutatások felé.

E. Csorba Csilla

Paraméterek

Író Arany János
oldalszám 79
illusztrált
hosszúság 25 cm
szélesség 20 cm
magasság 1 cm
súly 287 gramm

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.

Irodalmi töltet

„Az Arany-hagyomány megismerésének mindeddig legteljesebb, átfogó eseménye, a 200. évforduló Petőfi Irodalmi Múzeum-beli kiállítása kapcsán készült ez az album (csatlakozva a múzeum korábban már Adyról, József Attiláról, Radnótiról, Mikszáthról, Ottlikról és másokról megjelentetett, kiválóan dokumentált fényképgyűjteményeihez). Túl nem hangsúlyozható érdeme e korpusznak tudományos értéke – mint a korábbiaké is –, hiszen itt minden kép pontosan dokumentált, genealógiája végigkövethető, változatainak leírása megtalálható, avagy lappangása is bizonyított. Jó néhány alkotás a szerzők, illetve a kiállításszervezők (a kiállítás kurátora volt még a szerzőkön kívül Kalla Zsuzsa) jóvoltából került most elő, például az egyik leghíresebb Arany-ábrázolás, az úgynevezett „kalapos-botos” acélmetszet eredeti fotója."

Élet és Irodalom

Az Önarckép álarcokban című kiállítás Arany János születésének 200. évfordulóján készült, a kiállítás virtuálisan megtekinthető a múzeum honlapján.

Az oldal tetejére