Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
400 Ft
Menny.:db
Gyártó: Petőfi Irodalmi Múzeum
Elérhetőség: Raktáron

Ki vagyok én?
Kalandfüzet

Nem értékelt

Petőfi Kalandfüzet

400 Ft
Menny.:db
Kívánságlistára teszem

Leírás

Ki vagyok én?
Kalandfüzet

Szerző: Bujtor Anna, Jakab Éva, Kákonyi Magdolna

Petőfi Irodalmi Múzeum
Budapest, 2012

ISBN: 978 963 9401 82 2

A Petőfi Irodalmi Múzeum „Ki vagyok én? Nem mondom meg…” - Petőfi választásai című állandó Petőfi-kiállításához kapcsolódó kiadvány, mely segítségével a gyerekek játékosan ismerkedhetnek meg a múzeumi közeggel.

Paraméterek

Író Petőfi Sándor
oldalszám 21
hosszúság 15 cm
szélesség 21 cm
magasság 0,5 cm
súly 50g

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.

Irodalmi töltet

Krúdy Gyula: Mese Petőfiről

Az a férfiú, aki annyira hasonlított Petőfi Sándorhoz (persze megöregedett alakban), biztos volt a maga dolgáról. Nagyapám, kit hosszú élettapasztalat gyanakodóvá tett, rendszerint keményen rárivallt az ajtón benyomakodókra, mint ez a régi vizsgálóbírák szokása volt:

– Melyik ütközetben voltál? Ki volt a szomszédod? Ki volt a parancsnokod? Hová mentél a csata után?

Könnyű kérdések azoknak, akik a múlt időket a gyakori emlékezés és sűrű megbeszélés után kicsiszolódva látják maguk előtt.

A Petőfi-forma azonban nem felelt egyetlen kérdésre sem, hanem szép csendesen egy csomó megsárgult, nemzetiszínű szalaggal átkötött papirost tett a nagyapám íróasztalára. Pontos bizonyítványok voltak arról, hogy N. N. – akinek magát a Petőfi-forma férfi nevezte – mely csapatnál, mely parancsnoknál szolgált a hadjáratban. Még Görgeitől is volt írása.

Néhány nap múlva meglátogatotta nagybátyámat Gaál Elek, aki a szabadságharcban egyik fő szervezője volt a Szabolcs megyei felkelésnek, név szerint, személyesen ismert minden szabolcsi honvédet, aki elment a zászló után.

– Hallom, hogy „Petőfi” végre hozzájut a nyugdíjához – kezdte. Nagyapám a szokásos káromkodások között hallgatta végig a földbirtokos előadását a szótlan kérvényezőről, aki otthon a falujában Petőfi Sándornak adja ki magát. Ő ugyan sohasem mondja ezt magáról, de a nép már tudja, hogy miért kell álnév alatt, idegenben élnie. Egyébként olyan falusi táncmester, aki disznót is szokott ölni, kereskedik szűzdohánnyal, tiszai csíkkal, pohárköszöntőket szerkeszt, csak az urakat kerüli, mert azok ellenségei. Gaál Elek már néhányszor megpróbálta felkeresni, de a táncmester a kertek alatt menekült előle. Egyébként nagyon jámbor ember, senkinek sem vét. Szomjas Elek, a járási főszolgabíró a csendőröktől a legjobb információt kapta róla. Körülbelül tíz esztendő előtt került abba a faluba, ahol lakik. Arról nem szokott beszélni, hol járt azelőtt.

Az oldal tetejére