Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
3.000 Ft
2.400 Ft
Kedvezmény: 600 Ft 20%
Menny.:db
Gyártó: Petőfi Irodalmi Múzeum
Elérhetőség: Raktáron

„Próza az, amit kinyomtatnak"
Tanulmányok Ottlik Gézáról

 

Nem értékelt

Próza az, amit kinyomtatnak

3.000 Ft
2.400 Ft
Kedvezmény: 600 Ft 20%
Menny.:db
Kívánságlistára teszem

Leírás

„Próza az, amit kinyomtatnak"
Tanulmányok Ottlik Gézáról

Szerkesztette: Bednanics Gábor, Hansági Ágnes, Horváth Csaba, Palkó Gábor, Wernitzer Júlia

Petőfi Irodalmi Múzeum
Budapest, 2013

ISBN 978-963-9401-94-5

Célunk nem egyszerűen tisztelgés a 20. századi magyar prózairodalom egyik legnagyobb hatású klasszikusa előtt. A Petőfi Irodalmi Múzeumban 2012 szeptemberében megrendezett konferencia (melynek tanulmánnyá bővített előadásait kötetünk közreadja), mint ahogyan az egész Ottlik-emlékév az író századik születésnapja kapcsán, alkalmat kínált a számvetésre és az újragondolásra is. És ez most, az ezredforduló második évtizedének az elején talán aktuálisabb, mint valaha.

[...]

A Petőfi Irodalmi Múzeum 2013-ban, támaszkodva a több, mint fél évszázados irodalom- és múzeumtudományi, valamint filológiai publikációs tevékenységére, új könyvsorozatot indít PIM Studiolo címmel. A sorozat elsősorban a múzeumban rendezett tudományos ülésszakok szerkesztett anyagát adja közre. Célja, hogy – utalva a reneszánsz studiolora, amely műalkotás, gyűjtemény, könyvtár és kutatóhely (vagyis heterotópia) – párbeszédet kezdeményezzen a múzeumi tapasztalat, az irodalomtörténeti érvelés és az elméleti reflexió között az irodalmi szövegek erőterében. Jelen kötet a sorozat első darabja. (Palkó Gábor)

Paraméterek

Író Ottlik Géza
oldalszám 351
hosszúság 20 cm
szélesség 13 cm
súly 425 g

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.

Irodalmi töltet

Ottlik Géza: Próza (részlet)

Próza az, amit kinyomtatnak. Gondoltam akkoriban, elsőéves matematika-fizika szakos egyetemi hallgató koromban, amikor körülbelül eldőlt, hogy mégsem költő leszek, hanem prózaíró. Attól még nem próza valami, hogy se nem vers, se nem színdarab: legfeljebb kézirat a neve. Láttam nyomdát, nyomdászokat dolgozni a házunk alagsorában már nyolcévesen. Most, tíz évvel később, láttam a Pesti Hírlap szedőtermét, rotációs gépeit. Forró ólmot, kéziszedőket újra, tördelőket, igazi sajtót. Kefelevonatot még csakugyan kefével ütögetve. Mindig újságíró szerettem volna lenni. Akinek a prózáját naponta kinyomtatják.

 

„A kötet erősségének tudható be, hogy a tanulmányok nagy része alapos elméleti áttekintést nyújt az adott témáról az egyes írások bevezetőjében, ezzel mintegy megalapozva az olvasó számára az egymástól eltérő elméleti modellekben való tájékozottságot. A dolgozatok jó része az Iskola a határon újraolvasására, újragondolására tesz kísérletet, több lehetséges interpretációs irányt is kijelölve. Ez a tény önmagában is mutatja, a regény vitathatatlan többértelműségét. A főmű mellett azonban Ottlik egyéb prózai alkotásai, a Buda, a Hajnali háztetők, továbbá egyes teoretikus művei, sőt műfordításai is előkerülnek és a tanulmányok témáivá válnak."

prae.hu

Az oldal tetejére