Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
3.100 Ft
2.480 Ft
Kedvezmény: 620 Ft 20%
Menny.:db
Gyártó: PIM - Kassák Múzeum
Elérhetőség: Raktáron

Személyes távolság
Besnyő Éva fotográfiái

A Kassák Múzeum 2021-ben rendezett Személyes távolság − Besnyő Éva fotográfiái című kiállításának katalógusa. Magyar − német kétnyelvű kiadás.

(1)

Személyes távolság

3.100 Ft
2.480 Ft
Kedvezmény: 620 Ft 20%
Menny.:db
Kívánságlistára teszem

Leírás

Személyes távolság
Besnyő Éva fotográfiái

Persönliche Distanz
Die Fotografien von Eva Besnyö

Szerk.: Csatlós Judit, Juhász Anna Mária
Ford.: Nagy Edina

Petőfi Irodalmi Múzeum - Kassák Múzeum
Budapest, 2021
ISBN: 978-615-5517-57-0
ISSN: 2498-6593

Besnyő Éva egyike a 20. század azon női fotográfusainak, akik a fényképezést nemcsak szakmának, hanem hivatásnak tekintették, és egyben a konvencióktól mentes, önálló életút lehetőségét is felismerték benne. Kísérletező látásmódja az avantgárd művészek sorába emelte, függetlenség iránti vágya az új kulturális formák és szerepek megélésére és megmutatására ösztönözte. A Személyes távolság − Besnyő Éva fotográfiái című kiállítás katalógusa a Kassák Múzeum Életmód és társadalmi mozgalmak a modernitásban című sorozatához illeszkedve a modernitás viszonyrendszerében helyezi el Besnyő Éva pályáját. Csatlós Judit és Juhász Anna Mária kurátorok azt vizsgálják, Besnyő Éva munkásságában milyen módon jelent meg a fotográfus etikai felelőssége, Acsády Judit szociológus írása a nőtörténeti vonatkozásokat helyezi a fókuszba, Marion Beckers és Elisabeth Moortgat művészettörténészek 1991-ben készített interjúja pedig az élettörténet megrendítő részletei mellett kitér a magyar vonatkozásokra is. A Goethe Intézet támogatásával megjelenő, kétnyelvű katalógus gazdag képválogatása átfogó betekintést ad a Hollandiában elhunyt fotográfus páratlan életművébe, méltóképpen kiegészítve a Kassák Múzeumban tavaly ősszel megrendezett Besnyő-kiállítás anyagát. 

Paraméterek

oldalszám 165
illusztrált igen
hosszúság 22 cm
szélesség 18 cm
magasság 1,5 cm
súly g

Vélemények

5.00
1 értékelés
5
1
4
0
3
0
2
0
1
0
2022. 02. 04. -

Irodalmi töltet

Besnyő Éva: Fél évszázad munkája (részlet)

Apám ügyvéd volt, aki a női emancipáció eszméinek hatása alatt lányait fiúkként akarta nevelni... Ambiciózus ember volt, ami épp megfelelt, az nekünk soha nem volt elég, teletömtek ismeretekkel. A gimnázium mellett különórákra és zeneleckékre jártam. Testvéreim osztályelsők voltak, engem mindez kevésbé érdekelt… Úgy gondoltam, ők törekvők, én pedig átlagos vagyok. De amikor elkezdtem fotózni, a legjobb akartam lenni, s máris kialakult bennem az odaadás és a kitartás. Úgy éreztem, ezt nekem találták ki.

Az oldal tetejére