Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
4.900 Ft
4.410 Ft
Kedvezmény: 490 Ft 10%
Menny.:db
Gyártó: Petőfi Irodalmi Múzeum
Elérhetőség: Raktáron

Talán semmi, talán minden
Ady Endre és Boncza Berta pesti otthona

A kötet központjában Ady és felesége életének 1917–1919-ig tartó időszaka áll, fókuszban pesti Veres Pálné utcai lakásukkal.

(1)

Talán semmi, talán minden

4.900 Ft
4.410 Ft
Kedvezmény: 490 Ft 10%
Menny.:db
Kívánságlistára teszem

Leírás

Talán semmi, talán minden
Ady Endre és Boncza Berta pesti otthona

Szerk.: Zeke Zsuzsanna

Petőfi Irodalmi Múzeum
Budapest, 2020

ISBN: 978 615 5517 58 7

A kötet központjában Ady és felesége életének 1917–1919-ig tartó időszaka áll, fókuszban pesti Veres Pálné utcai lakásukkal. A társadalmi-kulturális korrajzként szolgáló tanulmányok sokszínű, izgalmas nézőpontokból mutatják be a költő és feleségének mindennapjait, szokásait, ismerőseiket és tárgyi környezetüket.

A könyv egyben egy múzeumi ismertető is, bemutatja az Ady Emlékmúzeumot, a Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléját, mely 1977-ben nyitotta meg tereit a látogatók előtt.

Paraméterek

Író Ady Endre
oldalszám 250
illusztrált igen
hosszúság 25 cm
szélesség 20 cm
magasság 1,8 cm
súly 1003 g
Borító füles, kartonált

Vélemények

5.00
1 értékelés
5
1
4
0
3
0
2
0
1
0
2022. 02. 07. -
Szép, igényes kiadvány. Örülök, hogy megvettem!

Irodalmi töltet

Csinszka Baróti Máriának írt leveleiből (részletek)

„...ősztől kezdve Pesten is lesz lakásunk a Veres Pálné ucca elején, s ennek a berendezése, tervezése minden időmet leköti.

Nem lesz nagy lakás, de kényelmes, meleg és a mienk. Első emeleten, villany, gáz, lift és központi fűtés, a város szívébe és mégis csöndes helyen. Egy kis hall-szerű előszoba, három lakószoba, fürdő, konyha, kamra, cselédszoba és egy kis balkon. Nem túl nagy, hosszúkás alakú szobák, de nem is levegőtlenek, s ami rendkívül bájossá teszi: ajtók, ablakok és falak hófehérek lesznek. Az előszobába kis, magam tervezte világos gyékénygarnitúrát csináltattam, két kis fotel, egy kis kerek szék, egy lilás kretonnal (nagyon kedves kis virágos tapéta mintája van) és üveggel borított asztal, egy ugyanilyen kretonból és bambusznádból összeállított tükrös fogas és egy lila és sárga crepdechineből összeszerkesztett függő gyékénylámpa. Sok virág, ide vezetődik a telefon, s a három pár üveges ajtón és nagy, kettős ablakon egy iparművésznővel összetervezett sárga crepedechine vitrázsok.

A székeken furcsa kis paraszt-párnák, s a földön egyszínű – vastag halinaposztó. Itt a színhatás – talán lila és virágos sárga lesz.

A közbelső szobából egy ebédlőszerű kis biedermeier szalont tervezek. Fehér lenbatiszt richelieu-függönyök (ez is inkább vitrázs-szerű), egy – hatágú, régi – gyertyatartós bronzcsillár, egy fiókos szekrény – rajta két régi ezüst girandol és egy régi ezüst szamovár. Egy szép, kis, szintén korabeli üveges kredenc, egy öreg tükör, pár régi kis családi kép, egy üveges vitrin – benne eléggé jól fejlődő porcelángyűjteményem.

A szoba közepén egy egytalpú kerek asztal és egy Nagymamától kapott, gyönyörű, régi, hajlított, lengyelországi garnitúra. Pasztellkék selyembrokáttal szeretném behúzatni – simával, vagy apró ezüst virágossal.
A Bandi szobájába jön egy szép régi ágy, egy kis toilette, két szekrény, egy perzsával leterített nagy dívány, sok párna, egy nagy fotel, egy szép íróasztal, sok könyvespolc és sok színes könyv rajta. Az ablakon fehér kalotaszegi függönyök. Itt nem lesz plafonvilágítás, csak a toilette-nél egy egykarú fali gyertyatartó – s az íróasztalon egy szép régi álló cloisonné-lámpa nagy, matt zöld ernyővel.

Ebbe a szobába a színek, azt hiszem, sárgák lesznek, de kicsit bronzos, aranysárgás.

Az én szobám rózsaszín és lila – szóval matt. Lesz benne egy nagy, sokfiókos, könyvrekeszes és íróasztalos régi szekreter. Egy nagy karosszék, virágos brokát. Egy kis munkaasztal, egy nagy szekrény, egy álló toilette-tükör, egy toilette és – egy – régi óriás kettőságy, ami nappal diványszerűn vetődik be és sok-sok színes párna van rajta.
Itt sincs plafonvilágítás, csak egy nagyon szép, virágos ernyőjű, régi rokokó talpas lámpa. A függönyök fehérek, vitrázsok lenbatisztból – széles, aprókötésű törpés filet kézi betéttel.

Kevés kép a falon, kevés ezüst és kevés porcelán a szobákba, s a földön kevés, de szép szőnyegek. Néhány szép kézimunka. A parketten egyszínű vastag halinaposztó.”

"Ketten vagyunk, a szomszédból hozatunk kosztot – így egy bejárónőt fogok tartani reggel, és állandón egy kis piccoló-szerű fiút, akit mindenre betanítok, ami a tisztaságot, csöndet és pontosságot illeti.

Remélem – amennyire most tervezni lehet, ősz közepére készen leszünk. – Akkor, ugye, felkeresel bennünket, ha Pesten jársz.”

 

Zeke Zsuzsanna: „jövőt tervezek és intézem a bandi levelezését” (részlet)

Hogyan élt Ady Endre feleségével, Csinszkával? A költő utolsó éveiben úgy tűnik, hogy megnyugvásra talál fiatal felesége oldalán és kialakítják közös otthonukat, ahol talán először érezhette magát igazán otthon a hotelszobák lakója. Ady és felesége életének 1917–1919-ig tartó időszakáról szól a kötet, fókuszban a pesti Veres Pálné utcai lakásukkal. Csinszka 1917-ben költözött Ady Endrével Budapestre, az édesapjától megörökölt Veres Pálné utcai lakásba. Csinszka 1917 őszén nagy lelkesedéssel látott neki a férjével való közös otthona berendezésének. Feljegyzései alapján elmondható, hogy több ötletet merített szépirodalmi szövegek lakásbelsőiből és korabeli színdarabok színpadképeiből. Csinszka 1917 márciusában – több hónappal a beköltözés előtt – részletekbe menően írt Baróti Máriának lakberendezési ötleteiről, terveiről. Leírásaiban jelen van olvasmányainak, színházi élményeinek hatása.

(Zeke Zsuzsanna: „jövőt tervezek és intézem a bandi levelezését” című tanulmánya megtalálható a kötetben.)

Az oldal tetejére