Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Iratkozzon fel hírlevelünkre, értesüljön elsőként új kiadványainkról, termékeinkről!
1.500 Ft
Menny.:db
Gyártó: Petőfi Irodalmi Múzeum
Elérhetőség: Előrendelhető
Nem értékelt

Vörösmarty memóriajáték

1.500 Ft
Menny.:db
Kívánságlistára teszem

Leírás

Vörösmarty memóriajáték
Rétegelt nyírfából készült mini memóriajáték Vörösmarty Mihály tárgyainak felhasználásával, 12 pár képpel.
A tárgyak: bicska, üvegkehely, pecsenyéstál a Vörösmarty család tulajdonából, a Vörösmarty család címere, balatonfüredi emlékváza, dohánytartó zacskó, ezüstkehyel, sakkfigura Vörösmarty elefántcsont sakk-készletőből, pénztartó, asztali óra, irattárca, ezüstkupa a Fóti dal négy sorával.

Paraméterek

Típus memóriajáték
Író Vörösmarty Mihály
anyaga rétegelt lemez
doboz papír
méret 10x5,5 cm
súly 89 g

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.

Irodalmi töltet

A második nemzeti himnusz, a Szózat költője, Vörösmarty Mihály a Velencei-tó mellett, Kápolnásnyéken ( akkori nevén: Nyék) született. A család egykori lakóhelyén, a Nádasdy grófi család egykori gazdatiszti házában berendezett Emlékház az ország legjelentősebb Vörösmarty emlékhelye. Ebben a házban nevelkedett a magyar romantika kimagasló alakja, ám a kis Vörösmarty nem e falak között látta meg a napvilágot, esztendős is elmúlt, amikor a család ebbe a házba költözött, de gyermekkorának emlékei már ide kötődnek. Ma itt áll a Vörösmarty Emlékház, ahol 2020 nyarán új kiállítás nyílt, a memóriajátékon látható tárgyak egy része itt eredetiben megtekinthető.

E kiállításon Vörösmarty íróasztalán kívül két eredeti Vörösmarty-tárgyat láthatunk: egy pecsenyéstálat a család tulajdonából; olyan berendezési tárgyak között, amelyek szintén a 19. század elejéről származnak. A másik emléktárgy egy porcelánváza, amelyet a költő balatonfüredi hódolóitól kapott. Vörösmarty 1839-ben járt Balatonfüreden az ellenzéki férfiak találkozóján, feltehetően ennek emlékére kapta ezt a vázát. A sok további tárgy, ami Vörösmarty birtokában volt – közöttük gyöngyház nyelű bicska, dohánytartó zacskó, ezüstkupa, üvegpohár, sakk-készlet  – virtuálisan jelenik meg a kiállításon: 3D-ben, érintőképernyő segítségével megtekinthetők, körbeforgathatók, megnagyíthatók.

Az oldal tetejére